Pivo, káva, restaurace

Salzburská kuchyně nikoho nezklame. Existuje pár typických jídel, která musí turista ochutnat „povinně“, několik tradičních podniků, jejichž návštěva patří k dobrému jménu a pak spousta zajímavých kaváren a restaurací, ve kterých se dobře najíte v působivém a nápaditém prostředí. Pojďme si to projít.

Salzburger Nockerl

Říká se, že na tento nejtypičtější moučník dostala Salome Alt svého milého arcibiskupa Wolfa Dietricha. Každopádně recept je velmi starý a jednoduchý. Jde o šlehané bílky s cukrem, vanilkou, žloutky, škrobem a moukou, někdy na ovocné omáčce. Těsto se vytvaruje do kopečků, které symbolizují kopce kolem města a zapeče se v malém pekáčku, v němž se pak hojně pocukrované i servíruje. Noky krásně voní a jsou moc dobré, ale velmi syté. Porce je pro dva až tři žaludky!

Kdo by si chtěl salzburské kopce upéci doma, videorecept najde třeba zde

Řízek

To se neomrzí. Řízek s bramborovým salátem tu najdete na každém jídelníčku. Telecí bývá tak o 5 € dražší, než vepřový a je to klasika, která vás ničím nezaskočí.

Pivo a pivnice

V Salzbugu a okolí je cca 10 tradičních pivovarů (mmch za Mozarta jich tu bylo víc než 50 a Wolfgang byl pivař!) a pivo je tu kult, stejně jako u nás. Nebojte se ochutnat zdejší klasiku, ani mlsné Čechy neurazí. Pivovary si své recepty střeží jako tajemství, ale je jasné, že značná část úspěchu je ve výborné místní vodě a pak v žateckém chmelu, jehož použití například v Augustiner hrdě přiznávají.

Nejstarší pivovar ve městě je Stiegl (1492), jeho ležák točí téměř v každé hospodě. Máte ale možnost navštívit i proslulou pivnici Stieglkeller (Festungsgasse 10). Budete-li mít štěstí a chytíte místo na zahrádce s výhledem na dóm, vyrobíte si Pravý salzburský zážitek™ :-).

Klasika, která připomíná náš pivovar U Fleků, je Augustiner Bräu v klášteře Müln (Lindhofstraße 7), založený mnichy v roce 1621. Zde se také pořádají exkurze do varny s obsáhlým výkladem a ochutnávkou.

Klidnější prostředí najdete na pravém břehu řeky (Rupertgasse 10), kde sídlí pivovar Weisse, proslulý pšeničným pivem. V nabídce je i bezlepková varianta ;-)

Skvělá pivní zahrádka je Bärenwirt (Müllner Hauptstraße 8). Tip: hovězí guláš tu servírují s knedlíkem velikosti fotbalového míče.

Stern-Biergarten und Stöckl (Getreidegasse 36 ) - tady točí nefiltrovaný ležák Sommerstern.

Zum Wilden Mann (Getreidegasse 20), ač v centru, poměrně levně se tu jí, hlavní jídla do 16 €.

Jsou tu i malé puby zaměřené na pivní speciály. Takový je třeba Murphy´s Law ve Gstättengasse, poznáte ho podle stojky od Velkopopovického kozla na chodníku.

Pivo nejlíp chutná na zahrádce. Když neprší.

Restaurace

V Salzburgu je velká koncentrace restaurací oceněných lokálními kulinářskými cenami a ty se nerozdávají jen tak. Jí se tu opravdu dobře. V průměrné restauraci v centru stojí polední menu od 8 do 15 €. Nikde vás nenapálí, jídelní lístky i s cenami jsou vystavené na chodníku a všude je možné platit kartou. V restauracích se nekouří.

Nejstarší restaurace

Stiftskeller St. Peter (St. Peter Bezirk) Prý už roku 803 si anglický učenec Alcuin z Yorku zapsal do deníku zmínku o hostinci, v němž v Salzburgu pobýval. Šlo o hostinec u kláštera sv. Petra a i vy si tu dnes, po tisíci dvou stech šestnácti letech můžete objednat gáblík. Stiftskeller St. Peter je velmi populární a na turisty orientovaná restaurace, kde se konají večeře při svíčkách a kostýmovaní hudebníci hrají Mozartovu hudbu. Prostě šou. Restaurace má několik (cca 11) stavebně oddělených sálů, nádvoří a zahradu a může najednou obsloužit až 650 hostů.

Vyhlídka na město

M32 je restaurace v budově muzea na Mönchsbergu. Můžete zde začít už snídaní a pak v každou denní dobu přijít na polévku, oběd, moučník, kávu, až k večernímu menu. Ceny jsou vyšší (hlavní jídlo do 30 €), ale benefit je fantastický výhled v kteroukoli roční dobu. V létě z venkovní terasy, v zimě z proskleného lokálu.

Tak trochu tajemný podnik s atmosférou

Pauli Stubm (Herrengasse 16) sousedí s domem s červenou lucerničkou (prý nejstarší hambinec ve městě - since 1501!) a o dvě čísla dál je dům posledního salzburského kata. Úzká ulička s krásně odpornou reputací má svého genia loci, sem si náladu nepřinesete, tady ji dostanete. Restaurace je prostě skvělá. Těžko se rozhodnout, zda je tu víc tísnivo nebo útulno. Pro všechny případy je tu ještě super zahrada, ta působí překvapivě venkovsky a především se tu dobře jí. Vydatné porce za ceny do 17 €.

Domácí kuchyně s nabídkou i pro vegany

Ludwig Das Burger Restaurant (Bruderhof/Linzer Gasse 39) vyrábí všechna jídla s největší pečlivostí z domácích nebo ekologicky pěstovaných surovin, od burgru po kečup. Jste-li závislí na avokádových toustech - toto je váš podnik.

Zelená, bio a regionální

Grün Garden (Nonntaler Hauptstrasse 16) nabízí vegetariánské a veganské menu od předkrmu po zmrzlinu. I když vám termín „udržitelná zmrzlina“ připadá vtipný, tady ji prostě mají. A je dobrá!

Skvělý standard v centru

Gasthof Alter Fuchs (Linzer Gasse 47) má na jídelníčku klasiku, kterou budete znát za příznivé ceny a navíc je tu milé, domácké prostředí v historickém klenutém sklepení.

Mekáč v Getreidegasse

Kavárny

Kávová kultura je v Salzburgu na stejně vysoké úrovni jako ve Vídni. Mnohé kavárny mají své recepty a dají vám k posouzení, zda je lepší míchat Arabiku s Robustou v poměru 80:20 nebo 75:25. :-) Některé podniky mají i vlastní pražírnu.
V mnohých kavárnách je otevřeno od rána a nabízí se snídaňové menu, v poledne jsou na výběr polévka a dvě tři teplá jídla a po celý den pečivo, dorty a zákusky. A noviny. Ve správné kavárně šustí noviny.

Nejstarší

Nejstarší kavárna je Tomaselli (Alter Markt 9). Historie sahá nejspíše až do roku 1700, kdy jistý francouz Fontaine dostal licenci k obchodování čajem, čokoládou a kávou v podniku v Goldgasse. Ten se pak několikrát stěhoval až roku 1764 zakotvil na Alter Markt. Je tu příjemné posezení jak uvnitř, tak v patře na terase a dortíčky jsou taková malá umělecká dílka, která je člověku až líto sežrat.

Buchty s povidly

Kavárna Herr Leopold (Wiener-Philharmoniker-Gasse 1) láká na povidlové buchty přímo z trouby. Buchty přišly do Salzburgu s Leopoldovou manželkou Helgou z Čech. A možná je v názvu kavárny odkaz na slavný podnik Leopolda Hawelky ve Vídni, který také proslul skrz Buchteln mit Powidl. Výborný je čerstvý štrúdl s horkou vanilkovou omáčkou a samozřejmě káva. Vše také take away.

Legendární

Legendární kavárna je Café Bazar (Schwarzstrasse 3) byla odjakživa místem setkávání umělců a dodnes se kniha hostů plní slavnými jmény, především během hudebního festivalu. Kdysi tu sedávala například Marlene Dietrich a od jejích časů se v interiéru zas tak moc nezměnilo.

Na střeše univerzity

V Nonntalu, půvabné, dříve chudé čtvrti pod klášterem Nonnberg, stojí dnes budova univerzity, kde je na střeše skvělá studentská kavárna s nádherným panoramatickým výhledem na pevnost Hohensalzburg, Untersberg a Gaisberg – UNIKUMSKY. Nabídka není nijak ohromující, ale ceny jsou studentské a prostředí skvělé.

Café Tomaselli

Nejlepší klobásy a burgery

I Salzburg má svůj ikonický stánek s klobásami. Bohužel za posledních pár sezón tak proslul, že se tu v žádnou denní ani roční dobu nevyhnete frontám. Nenaděláme nic. Jde o Balkan Grill Walter v pasáži mezi Getreidegasse a Universitätsplatz přibližně proti hotelu Goldener Hirsch. Nejoblíbenější grilovaná klobása se jmenuje Bosna a dostanete ji do rozpůlené bagety s cibulí a hořčicí. Dobrou chuť!

Burgry a hranolky za ceny od 5 do 8 € připravuje Pommes-Boutique, který má tři stánky na adresách Mirabellplatz 7, Rudolfsplatz 1a a Hauptstraße 17.